Laški rizling

Laški rizling izvira iz Francije, nakar so ga prenesli v Heidelberg (Nemčija). V Heidelbergu so ga nato zaradi podobnosti s sorto 'Renski rizling' poimenovali Welschriesling.

Skozi čas, se je 'Laški rizling' širil od Rena proti Avstriji in Madžarski. V Sloveniji je pustil poseben pečat, saj je še dandanes najbolj zastopana sorta. S sorto 'Laški rizling' je posajenih kar 12 % (1913 ha) vseh vinogradov v Sloveniji. Naše pedoklimatske razmere mu zelo ugajajo, še posebno po celotni vinorodni deželi Podravje. Laški rizling je sorta, brez katere si ne predstavljamo štajerske zvrsti. S svojo prijetno cvetico, značilno aromo in bogato sestavo kislin, je v zvrsti kompatibilen z večino naših sort. V preteklosti je bil po krivem obsojen za manj kvalitetno vino, saj je bil znan kot »špricar vino«. V sedanjosti se pojavlja vse več buteljčnih vin, saj so vinarji prepoznali potencial sorte, kateri odgovarjajo vsi stili vina. Odličen je kot suho vino, kot tudi z ostankom sladkorja. Zaradi bogatih kislin, je primeren tudi za zorenje, kar se odraža v odličnih letnikih, kadar nam narava dopušča in lahko pridelamo odlična vina posebnih kakovosti (pozna trgatev, jagodni izbor, suhi jagodni izbor, ledeno vino).

Kot mlado vino je svetlo zeleno-rumene barve in izstopa predvsem s svežimi in sadnimi notami. Zelo dober laški rizling po vonju spominja na zelena jabolka.

Sinonimi: graševina, rizling laški, rizling italijanski, riesling italico, Welschriesling, Olasz Riesling

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 Umetnost rizlinga & gibanice. Vse pravice pridržane. Izvedba Kreativna Pika d.o.o.